dimarts, 31 de maig del 2011

"Creo que hay ocho poesías de Maragall muy buenas" (Josep Pla)



8 de desembre de 1976: Joaquín Soler Serrano entrevista Josep Pla per al programa "A fondo". Veient-la de nou aquesta tarda (està disponible sencera aquí), he trobat, al minut 41' 35'', aquesta frase: "Creo que hay ocho poesías de Maragall muy buenas." Una estona més tard, l'entrevistador, que sembla que no ha entès la frase, li pregunta per Maragall, i Pla es reafirma: "Ocho o nueve poemas de Maragall son buenos, sin ninguna duda."

Vuit o nou poemes de Maragall... sí, sens dubte, però ¿només això? ¿Només vuit o nou poemes de Maragall són bons? A mi, si hagués de triar els bons (realment bons) poemes de Maragall, me'n sortirien més de nou. I si hagués de fer un judici ràpid de Maragall, no em podria quedar solament en el poeta, sinó també en el pensador, tan important com el poeta.

Afirmacions com la de Pla, moneda corrent durant tants anys, justifiquen la insistència de Sam Abrams a remarcar l'excel·lència poètica de Maragall.

Dit això, i encara que no sigui el tema del blog… ¡quina gran entrevista, la de Soler Serrano, a Pla! I no és l'única que li va fer: també el va entrevistar per a la ràdio, uns anys abans. Ho tinc en casset (¡quina mandra, avui, reproduir un casset!) i he mirat si ho trobava per internet, sense èxit. Valdria la pena que es recuperés.

6 comentaris:

  1. Ai, els estirabots del Pla. A l'entrevista del Soler Serrano n'hi ha un fotimer, l'home estava a la defensiva, rere la seva "disfressa" de pagès.

    Seria capaç de treure'm la mandra d'escoltar un casset si fos per sentir un altre round Pla-Soler Serrano.

    Ara que ja no el tenim aquí (el Soler Serrano), algú es podria plantejar de recuperar en CD les seves entrevistes radiofòniques, quins tempos (que no temps) aquells!

    ResponElimina
  2. Bon dia a tothom:
    Us passo el link de la xerrada que va fer Sam Abrams sobre Maragall vist per Pla: http://vimeo.com/fjp#23305465
    Mireia Xarau

    ResponElimina
  3. Preparant com estic encara un post dedicat a Maragall, he descobert aquest blog, pel qual et felicito ben sincerament, a la vegada que ho aprofito per passar-te una adreça que, si no la coneixes, crec que t'hauria servit per aquest post.

    Es tracta d'una eina mitjançant la qual pots retallar un fragment, tan llarg o tan curt com vulguis, d'un vídeo de YouTube i penjar-lo al blog. Aixó sí: ha de ser de YouTube, perquè amb el de l'enllaç al de la entrevista de Soler Serrano a Josep Pla que has posat no et funcionaria.

    En aquest cas, hauries d'haver anat a YouTube, on també hi ha l'entrevista però dividida, per qüestió de llargada, en varis vídeos i, amb aquest programet, “retallar” del vídeo número 6 el fragment del que parles i que va del minut 0:00 fins a l'aproximadament 0:49 i penjar-lo, amb la nova adreça que et donarà el programa, al blog.

    El programa és gratuït i molt senzill d'utilitzar (el sé fer anar fins i tot jo!)

    Aquí tens aquesta adreça,

    http://www.tubechop.com/

    i espero que t'hagi resultat interessant.

    ResponElimina
  4. Assur, moltes gràcies per l'eina. No la coneixia, i em serà molt útil.

    Quan facis el post promès, digue'ns-ho, sisplau.

    ResponElimina
  5. Celebro molt que l'eina et resulti útil!

    Ahir vaig penjar, per fi!, el post. Estaré encantat si te'l llegeixes, però et demano commiseració, eh?... Pensa que sóc un simple aficionat. :))

    Parlant seriosament, et diré que aquest Any maragallià m'ha anat molt bé per conèixer més a fons un personatge i una obra tan important com ho és la de Joan Maragall, tot i que, ahir al vespre, la Beltza, una gosseta de quatre mesos que tenim a casa, es veu que es va voler afegir a la celebració d'aquest Any i es va mig cruspir el llibre de les poesies completes que m'havien portat els Reis... Tenia a mig llegir "Nausica" i si vull saber com s'acaba me n'hauré de comprar un de nou. Tot sigui per l'Any Maragall. :))

    Una abraçada!

    ResponElimina
  6. Sí, sí, he vist el teu post maragallià (http://calassur.blogspot.com/2011/06/el-cant-espiritual-de-joan-maragall.html), que m'ha interessat molt perquè reveles una dificultat de lectura molt comuna (que jo també he tingut). En el post hi trobaràs el meu comentari.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...